Συστατικά
- 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο .
- 1/2 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο.
- 250 γραμμάρια σταφίδες ξανθές κα μαύρες ανακατεμένες.
- 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη.
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 80 γραμμάρια αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
- 40 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης άψητα, ψιλοκομμένα.
- Χυμό από 2 μικρά πορτοκάλια.
- 1 ποτηράκι κρασιού ούζο η τσίπουρο η ρακί.
- 1 ποτηράκι κρασιού νερό, όχι γεμάτο.
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα και γαρύφαλλο μαζί.
- 1 κουταλάκι αμμωνία.
- 1 κουταλάκι σόδα .
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια.
Οδηγίες
- Κόβουμε τις σταφίδες στο μούλτι. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα τα οποία προηγουμένως έχουμε ζεματίσει και ξεφλουδίσει. Ψιλοκόβουμε και τα φιστίκια.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τα κανελογαρύφαλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την αμμωνία διαλυμένη στο νερό, και τη σόδα στο πορτοκάλι, και τα δουλεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, και τα φυστίκια και λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια παχύρευστη ζύμη. Ίσως να μην πάρει όλο το αλεύρι. Η ζύμη κολλάει και δεν πλάθεται εύκολα αλλά βοηθάμε λίγο με ένα κουτάλι.
- Ψήνουμε τα κούκις για 20 λεπτά στους 170 με αέρα. Όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν και δεν θα είναι μαλακά.